volyne.info
homepage
neděle,
svátek má Zdeňka
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

17.10.'04, Mladá Fronta Dnes, Co se děje ve městě
počet přístupů: 2742
Polák vydražil školu v přírodě - Kdo je Jerzy Bydlowski?
Opuštěný areál Školy v přírodě ve Volyni koupil včera v dražbě za dvaatřicet milionů korun polský podnikatel Jerzy Bydlowski. Informace o tom, kdo je to a co od něj můžeme čekat přinesla v sobotu MF Dnes.
Z obrovského a chátrajícího areálu, který byl téměř dva roky opuštěný, se podle plánů nového majitele stane největší evropské centrum pro postižené a týrané děti.
Polský podnikatel Jerzy Bydlowski slibuje, že příští rok o Vánocích bude centrum otevírat generální tajemník OSN Kofi Annan, ve Volyni bude pět set dětí jak z Česka, tak Slovenska či Maďarska a práci tam najde sedmdesát až sto dvacet lidí. Polák už chtěl podobné projekty rozjet na Moravě, kde sliboval stamiliony korun, ale vždy z akce sešlo. Teď tvrdí, že centrum pro děti má finančně zajištěné a opravdu vznikne.
"V pondělí jedu do Volyně s architektem a lidmi z firmy, kteří to budou přestavovat. Peníze samozřejmě seženu přes Evropskou unii, a protože předpokládám, že 1. listopadu už bude areál můj, od 15. listopadu už mohou dělníci začít pracovat," řekl včera Bydlowski.

Čtyřiapadesátiletý Polák Bydlowski koupil areál od ústeckého krajského úřadu. V dražbě byl nejúspěšnější z patnácti zájemců. Třebaže vyvolávací cena rozsáhlého areálu ve Volyni byla pět milionů korun, Bydlowski jej získá za třicet dva miliony korun.
"S touto cenou jsme spokojeni, protože při první dražbě nebyl o areál zájem ani za patnáct milionů korun, což je odhadní hodnota, a nyní se prodal za třicet dva," řekl vedoucí správy majetku ústeckého kraje Zdeněk Bezděka.

Bydlowski už předtím, než objekt v dražbě koupil, prohlašoval, že na devadesát devět procent už má slíbeny peníze na zřízení největšího evropského centra. Představoval i svůj projekt, který počítá s tím, že v areálu bude i domov důchodců, desítky pracovních míst, stovky dětí a to vše vznikne během roku.

Tento bývalý pedagog v Česku žije již patnáct let a provozuje internetové rádio upozorňující na problémy v domovech důchodců či dětských domovech. K tomu je předsedou správní rady nadačního fondu Yannis. Kromě toho se ale do mysli lidí zapsal jako člověk, který jen slibuje téměř zázraky, ale ve skutečnosti se pak nic nestane.
Takové zkušenosti s ním mají především na Moravě, kde vystupoval jako podnikatel mající v Maďarsku několik menších center pro týrané a postižené děti. Před třemi lety například sliboval miliony korun hned ve dvou moravských obcích: v Ivančicích a Oslavanech.

Ivančickým sliboval desetimilionový dar pro dům dětí na rekonstrukci jejich objektu, Oslavanským zase jako předseda firmy Eltus tvrdil, že si pronajme místní chátrající zámek a investuje do něj dvě stě milionů korun.

Ani na jedno dodnes nedošlo, ale na podnikatele Jerzy Bydlowskieho si dodnes všichni pamatují. "Na toho si velmi dobře vzpomínám. Vehementně tady ventiloval své zájmy. Já byl od začátku zdrženlivý. Když mi někdo slíbí milion korun, tak to beru jako reálné, ale když dvě stě milionů, tak to už považuji za plácání do vody," řekl starosta Oslavan Vít Aldorf. Protože se Bydlowski v Oslavanech objevil jen několikrát a pak se odmlčel, sám starosta se jej vypravil hledat do Prahy. "Místo kanceláře jsem našel jen pavlač na Žižkově. Samozřejmě se od té doby nic neuskutečnilo, takže nabádám k opatrnosti," řekl Aldorf.

Podnikatel Bydlowski ještě před tím, než získal v dražbě školu v přírodě, v níž dnes pracuje už jen pět zaměstnanců, navštívil volyňskou radnici a zastupitelům přednesl své plány s objektem. Někteří mu ale příliš nevěří.

Mezi nimi je i místostarosta Karel Uhlík, který deset let ve škole pracoval. "Bydlowski nás přesvědčoval o svém projektu. Já jsem si o něm zjišťoval nějaké podrobnosti a úplně jistý si jeho podnikatelským záměrem nejsem. Chtěl bych věřit, že škola nebude dál chátrat a něco se dít bude," říká místostarosta Uhlík.

Polský podnikatel ale tvrdí, že projekty zkrachovaly na Moravě ne jeho vinou. "Nebyla to moje chyba, ale chyba poslankyně, která jen slibovala peníze a nezajistila je, oklamala i profesory z Cambridge a mě pošpinila. Nechci říkat, kdo to byl, a nechci se již o tom bavit. To, co jsem řekl o Volyni, platí a brzy také odlétám do Ameriky vyjednávat o další budoucnosti," řekl Bydlowski.

Ten má na své straně naopak radního ústeckého kraje Josefa Bendu, který má majetek na starosti a podnikatel mu připadá solidní. "Pan Bydlowski měl zájem i o přímý prodej nemovitosti, ale už byla vyhlášena dražba. Jeho projekt vypadá docela nadějně, už má mít údajně i přísliby finanční pomoci z Bruselu, ale nechci mluvit za něj," řekl Benda.
autor: Honza Beránek
autor: Mladá Fronta Dnes
datum: 17.10.'04




Diskuse na téma: Polák vydražil školu v přírodě - Kdo je Jerzy Bydlowski?

počet příspěvků v diskusi: 1 (poslední v 20:44 22.02.'11)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |