volyne.info
homepage
pondělí,
svátek má Servác
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

26.04.'06, Mladá Fronta Dnes, Instituce
počet přístupů: 2400
Léčebny přicházejí o peníze
Ministerstvo zdravotnictví stanovilo nový způsob financování léčeben dlouhodobě nemocných i hospiců. Ty tvrdí, že kvůli novým vyhláškám přicházejí o statisíce a propadají se hlouběji do finančních problémů.

Jihočeské léčebny dlouhodobě nemocných, hospic i další zdravotnická zařízení se propadají stále hlouběji do finančních problémů. Tvrdí, že mimo jiné kvůli novým vyhláškám ministerstva zdravotnictví přicházejí o statisíce korun, musejí šetřit často i na lécích. Ministerstvo zdravotnictví to popírá a říká, že léčebny na tom tak špatně nejsou.
Ředitelům zdravotnických zařízení v kraji nejvíce vadí, že kvůli změně úhradových vyhlášek přicházejí o peníze.
Zatímco dosud dostávali na den za každého pacienta 680 bodů a za každý bod měli 1,1 koruny, nyní dostávají o sto bodů méně a ještě ohodnocených na korunu za bod.

Zaměstnanci nedostávají osobní ohodnocení

Proto většina zaměstnanců zdravotnických zařízení už přišla o osobní ohodnocení, lékaři používají levnější léky - takzvaná generetika, tedy české léky, které jsou levnější než zahraniční originály.
„Tyto vyhlášky nás nutí zvažovat, za co utratíme každou korunu. Peníze na investice třeba nezbývají,“ řekl předseda správní rady Nemocnice Vimperk Petr Hladík, kde je i léčebna dlouhodobě nemocných. Zdravotnická zařízení přicházejí v průměru o patnáct procent peněz, které měly dříve. Kromě toho jim pojišťovny vyplácejí peníze podle obsazenosti lůžek v předchozím roce, takže zařízení může také mít větší náklady v tomto roce než třeba loni.
„To samozřejmě, ale v průměru dostávají 103 procenta nákladů loňského roku. Na zdravotnictví máme 165 miliard korun, které musíme spravedlivě rozdělit mezi všechny, a nelze připustit, aby si někdo meziročně zvýšil kapacitu o padesát procent, protože to by nás stálo dalších sto miliard, které nemáme. Jde to v dílčích případech, které se musí individuálně řešit, jako například v lednu smlouva prachatického hospice na nová lůžka,“ řekl ministr zdravotnictví David Rath.
Situaci už přitom pociťují i pacienti, které lékaři v léčebnách nepošlou tak automaticky na vyšetření. „Když pacient potřebuje na vyšetření do jiného zařízení, kterému musíme zaplatit, zvažujeme, zda to dostaneme uhrazené, nebo ne. Samozřejmě na vyšetření jít musí a my to zaplatíme, ale zda to budeme mít proplacené, nikdy nevíme,“ řekl provozní vedoucí volyňské léčebny Jiří Voldřich. Přitom volyňská léčebna má třeba letos plně obsazených všech třiasedmdesát lůžek.

Hospic zažívá největší krizi od svého založení

S finančními problémy se kvůli vyhláškám ministerstva zdravotnictví, které snížily výši plateb od pojišťoven, potýká i prachatický hospic. Ten už nyní ale nemá kde šetřit a ředitel Robert Huneš tvrdí, že má největší finanční problémy od svého založení. „Stali se z nás doslova žebráci. Teď jsem byl ve svém volnu například v Praze v klubu pro bohaté dámy a žádal je o finanční pomoc. Důstojnost jde stranou, prostě žebrám,“ říká ředitel prachatického hospice svatého Jana Nepomuka Neumanna, který je jediným zařízením svého druhu v kraji, Huneš.
Vedení zařízení pro nevyléčitelně nemocné přitom tvrdí, že peníze musí shánět alternativně. Hospic má totiž problém i se smlouvou s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta s ním na začátku letošního roku uzavřela dohodu jen na polovinu - tedy patnáct z celkových třiceti lůžek.

Kvalita péče o pacienty se musí zachovat

„Měsíčně nás nové vyhlášky připraví o patnáct procent peněz, které bychom jinak měli. Už nemáme kde šetřit, třeba osobní ohodnocení zaměstnanci už neviděli hodně dlouho,“ řekl Huneš. Ihned ale dodal, že pacienti finanční problémy zatím nepocítili a kvalita péče je stále stejná.
Nad zdravotnickými zařízeními visí i další hrozba: Všeobecná zdravotní pojišťovna trestá ta zařízení, kde není dostatek kvalifikovaných lékařů, což je paradoxně jedna z mála možností, jak mohou třeba nemocnice ušetřit.
„Toto posuzujeme individuálně a snažíme se najít pro obě strany přijatelné řešení,“ řekla mluvčí pojišťovny Eva Nováková. Pojišťovna už přijala vnitřní směrnici, podle níž je lepší, než milionové pokuty zařízením, domluva na nápravě.
Kraj, který zřizuje nemocnice a některá zdravotnická zařízení, přitom nemůže léčebnám ani hospici pomoci. I kdyby chtěl, nemá na to peníze.
„Náš rozpočet je omezený a nemůžeme řešit problémy, které způsobí špatné rozhodnutí ministra zdravotnictví,“ řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník.
autor: Mladá Fronta Dnes
datum: 26.04.'06




Diskuse na téma: Léčebny přicházejí o peníze

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |