volyne.info
homepage
neděle,
svátek má Vlastislav
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

23.12.'07, Jitka Žáková, Instituce
počet přístupů: 2253
Poohlédnutí za rokem 2007 ve volyňské knihovně
Konec roku vyzývá k bilancování.

Základním účelem zřízení a důvodem existence každé knihovny, malými veřejnými počínaje až po knihovny vědecké i vysokoškolské, je budování a zpřístupňování knihovního fondu. V těchto několika slovech jsou obsaženy desítky odborných činností, jejichž cílem je usnadnění cesty uživatele knihovny právě ke kýžené knize, k potřebné informaci. Tyto činnosti jsou očím veřejnosti skryty, ač právě na nich podstatně závisí úspěšnost knihovny vyjadřovaná počtem a kvalitou výpůjček, procentem uživatelů knihovny a desítkami dalších sledovaných, snadno srovnatelných ukazatelů. Knihovny se tak podle kvality provádění těchto dílčích úkonů, a samozřejmě také podle svých finančních možností, významně podílejí na kulturní a vzdělanostní úrovni místa svého působení.

Své kulturní a vzdělávací poslání doplňují také kromě jiného pořádáním akcí pro veřejnost. Nejčastější cílovou skupinou jsou děti, které ať už v rámci vyučování nebo ve volném času navštěvují besedy a autorská čtení, účastní se literárních soutěží, anket, klání ve společenských hrách. Za prvních 11 měsíců roku 2007 uspořádala volyňská knihovna 22 takových setkání pro děti a s dětmi.

Témata podvečerů s dospělými návštěvníky knihovny jsou různá – s Mgr. Hynkem Tkadlečkem jsme letos podnikli duchovní výlet do Izraele a Františkem Šestákem, autorem cestopisu Z Čech až na konec světa, zas jeli na kole Svatojakubskou cestou do Santiaga de Compostela. S černětickým rodákem, básníkem Josefem Hrubým, prožili poetickou procházku cestičkami jeho dětství a mládí ve Volyni.

Třináctý prosincový podvečer byl zasvěcen tématu dosud opomíjenému. Nesouvisel, pravda, přímo s knihovnou a knížkami, ale byl věnován problému, který se může bez vlastního zavinění týkat kohokoli z nás – životem dětí postižených Downovým syndromem (neodborný název je mongolismus) a jejich rodin, a především snahou o integraci těchto dětí do běžného života. Přednášku provedla předsedkyně o.p.s. Ovečka (www.ovecka.eu) , která sdružuje rodiny s takto postiženými dětmi, paní Jana Jarošová z Českých Budějovic, doplňovala ji asistentka této společnosti Kateřina Šimerová (pro zajímavost, absolventka zdejší průmyslovky). Na úspěšnou přednášku navazuje výstava obrazů Jiřího Šedého, mladého muže s Downovým syndromem, která je umístěna ve vstupních prostorách kina.

Knihovna během roku připravila celkem 43 kulturních a vzdělávacích akcí, a to nad rámec svého hlavního poslání, které bude po konečném zúčtování vyjádřeno docela jistě číslicí přesahující 100 000 výpůjček. Svoje služby poskytuje 37,5 hodiny týdně, takže každý zájemce má příležitost přijít.

Samozřejmostí je veřejný internet pět dnů v týdnu (od r. 2007 tři pracoviště), meziknihovní výpůjční služba, příprava knižních výstav na aktuální témata, nepřetržitá aktualizace fondu, opravy knih, kopírovací služby a další.

Volyňská knihovna má jednu pobočku, a to v Zechovicích. I zde je umístěn veřejný internet, i zde si obyvatelé obce mohou půjčovat knihy a časopisy. Je pochopitelné, že služby v tak malé obci nejsou zajišťovány denně ani kvalifikovaně, ale místní knihovna je nejen zdrojem knih a časopisů, ale i příležitostí k setkávání.

Připomínáme, že roční registrační poplatek v knihovně je 100 Kč, důchodci a studenti platí 60 Kč. Roční registrace v dětském oddělení činí 40 Kč.

Do nového roku přejeme všem čtenářům Zpravodaje, hlavně však všem milým návštěvníkům volyňské knihovny, hodně radosti.

Jitka Žáková
autor: Jitka Žáková
datum: 23.12.'07




Diskuse na téma: Poohlédnutí za rokem 2007 ve volyňské knihovně

počet příspěvků v diskusi: 5 (poslední v 17:20 24.12.'07)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |