volyne.info
homepage
sobota,
svátek má Květoslav
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

09.07.'09, Zdeněk Přibyl, Kultura, Muzeum
počet přístupů: 2043
Volyňský Sokol slaví 140 let od svého založení
Výstava nazvaná Ni zisk, ni slávu! ke 140. výročí založení Tělocvičné jednoty Sokol a 80. výročí postavení Sokolovny probíhá stále městském muzeu. Výstava je věnována historie volyňského Sokola po současnost. Potrvá do konce července.

Výstavu, která zabírá celé nejvyšší patro volyňského městského muzea, zahájil vedoucí muzea Karel Skalický. Jak řekl, jedná se o první ryze spolkovou výstavu v tomto muzeu. "Podle mého názoru nikdy nebyl důležitější spolek v historii naší země, než právě Sokol. Všechny ostatní spolky se u něho inspirovaly. Činnost Sokola byla nejen tělocvičná, ale doslova všestranná. Jeho hlavním posláním po vzniku bylo rozvíjet vlastenectví. Orientaci na národovectví přinesla až pozdější doba," uvedl Karel Skalický.

Nejdůležitější okamžiky z historie volyňského Sokola připomněla vedoucí oddílu aerobiku Olga Holoubková. "Letošek je ve znamení důležitých výročí našeho Sokola. Ten byl ve Volyni založen před sto čtyřiceti lety, v roce 1869. Byl tehdy mezi první stovkou zakládaných tělocvičných jednot. Zároveň si letos připomínáme 80 let od vybudování naší sokolovny. Sokoly se lidé stávali z ryzího nadšení a vlastenectví, přesně podle hesla Nic zisk, ni slávu. Často také přinášeli vlastní peníze do spolkové činnosti," zdůraznila ve svém vystoupení Olga Holoubková. "Rozvíjet vše nové a prospěšné - to značí pokračovat v nejlepších tradicích Sokola," dodala.

S krátkou, ale působivou tělocvičnou akademií pak vystoupily současné cvičenky volyňského Sokola pod vedením Silvie Chalupné. Několikrát během vystoupení sklidily potlesk desítek návštěvníků vernisáže, mezi kterými usedli v první řadě zasloužilí členové a seniorky volyňského Sokola. Ocenění za záslužnou práci v Sokole Volyně spojené s velkou kyticí květin se dostalo vedoucí oddílu aerobiku Olze Holoubkové. O hudební program, složený převážně ze skladeb Jaroslava Ježka z Osvobozeného divadla, se postaralo saxofonové kvarteto doplněné klávesami z volyňské Základní umělecké školy, které si žertovně říká Zaušáci (od zkratky ZUŠ).

Výstava nabízí množství plakátů, prostřednictvím kterých rekapituluje bohatou činnost volyňského Sokola. Skutečnosti, že mezi sokoly byli také nadšení fotoamatéři, vděčíme za to, že se zachovala řada dobových, většinou skupinových fotografií ze sokolských vystoupení a sletů. Pozornosti návštěvníků se těšila i sokolská vyznamenání ve vitrínách. Atmosféru výstavy a sokolského ducha vhodně doplňují sokolské prapory, ukázky sokolských krojů i tělocvičného nářadí - švédská bedna, koza pro přeskok a medicinbaly a také historické kolo a staré lyže s botami a hůlkami.

Volyňský Sokol vznikl poměrně brzy, už v roce 1869, ale krátce poté se v roce 1867 rozpadl. Členové, kteří měli zájem, vstoupili do nově utvořeného sboru dobrovolných hasičů. K obnově sokolské jednoty došlo až v lednu 1891 za účasti 44 zakládajících členů. V roce 1990 měl volyňský Sokol již 97 členů. V roce 1904 byl ustaven samostatný ženský odbor. Myšlenka na zřízení vlastní tělocvičny se zrodila již v 90. letech 19. století, ale uskutečnit se ji podařilo až v letech 1928 a 1929. Sokolovna byla vystavěna podle plánů spolubratra architekta Františka Průši.

Dnes má Tělocvičná jednota Sokol Volyně oddíly všestrannosti rodičů a dětí, předškolních dětí, mladších žáků a mladších žákyň, starších žáků, starších žákyň, dorostenek, mužů, žen a žen seniorek. Sportovní oddíly jsou dva - volejbal a stolní tenis. Volyňský Sokol pořádá každoročně například Májový minimaratón v aerobiku. Účastní se také pravidelně župních přeborů, například ve sportovní gymnastice a šplhu. Ze soutěží často vozí volyňští sokolové bez ohledu na věk pěkná umístění.

Výstava Ni zisk, ni slávu! - Historie volyňského Sokola bude v Městském muzeu ve Volyni přístupná do 31. července. Otevřeno je tu denně od úterý do pátku od 9:00 do 17:00, v sobotu a v neděli pak od 9:00 do 18:00. Zavřeno je v pondělí.

Stránky Sokola: www.volyne.info/sokol/

Autor: Zdeněk Přibyl
www.strakonickonews.cz
autor: Zdeněk Přibyl
datum: 09.07.'09




Diskuse na téma: Volyňský Sokol slaví 140 let od svého založení

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |