volyne.info
homepage
sobota,
svátek má Květoslav
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

13.04.'10, ,
počet přístupů: 602
TECHNICKÁ INFORMACE

ODBORNÝ ČLÁNEK z Německého časopisu OBERFLAECHE ke kvalitě odlakovacího procesu v termických pecích
Autor: Olaf Buehnagel rok 2007

Zbavit se laků můžeme buď chemicky a nebo termicky (nízkotepelná degradace uhlovodíků). Termický proces odlakování je velmi technicky náročný proces nejen co se týká investice a vybavení termické pece ale i co se týká dokonalého čištění vzduchu. Ve většině případů jsou u uživatele termické pece překračovány limity emisí a to z toho důvodu, že termická pec je nákladné zařízení a většina provozovatelů si raději objedná menší pec s menší kapacitou odlakované barvy a potom tuto pec přetěžuje a to na úkor životního prostředí v okolí provozovny a co je nejhorší že takto produkované emise zamořují na dlouhou dobu nejen blízké okolí ale i vzdálenější jako jsou třeba zeleň do 10-ti kilometrů nebo dokonce rodinné domy v okolí 5-ti kilometrů kde se usazuje nedokonale spálený popel s celého procesu. I za předpokladů, že uživatel se snaží dodržovat výrobcem stanovenou velikost vsázky, tak nikdy nedocílí přesných parametrů a to z toho důvodu, že se zákazník vždy snaží aby na prvcích určených k odlakování bylo co nejvíce barvy a to z důvodů úspor nákladů na odlakování. Z již zmíněného vyplívá, že ať chceme či ne vždy bude termická pec poddimenzována a její předepsaná maximální kapacita barvy na jednu vsázku bude překročena. Dle našich studií se jedná o překračování min o 20% u uživatelů kteří jsou odborníky v odlakování až po 80-ti % překročení u těch kteří nedbají na naše životní prostředí a snaží se svoje zisky maximalizovat na úkor naše okolí a prostředí.
Výše uvedený problém začíná již ve výbavě termické pece ve které by mělo být umístěno zařízení pro nucenou cirkulaci atmosféry k dosažení rovnoměrné teploty v celém prostoru komory (toto vybavení mají pouze pece od výrobce STRUNZ - SRN).
Po opálení barvy jdou plyny odtahem do komína kde by mělo být nainstalováno zařízení pod názvem dohořování zplodin resp. Čistička plynů – díky tomu, že tato čistička je dimenzována jen a jen na předepsaný objem spálené barvy je díky výše uvedenému přetěžování termické pece též přetěžována tato tzv. čistička a to se projevuje silným kouřem na ústí komínu a velkým obsahem pevných látek v kouři který po opuštění kouřovodu v méně než 45metrech výšky se rozptyluje po okolí a dopadá na okolní obydlí.
Dalším faktorem který dost podstatně ovlivňuje kvalitu celého procesu jsou spalované barvy a jejich chemické složení a také teplota vypalování. Na těchto dvou faktorech je přímo úměrná teplota odlakovacího procesu kde dle mých zkušeností se musí termická pec provozovat při 450-500 st. Celsia, všechny teploty pod touto hranicí nedokážou nátěrové hmoty a laky správným způsobem rozložit a tím pádem se opět dostáváme do těžkostí na ústí komínu kde nejsou dodrženy předepsané parametry ohledně emisí.
Z výše uvedeného je jasné, že umístění termické pece je jeden z nejdůležitějších parametrů při aplikaci toho řešení odlakování. Dle mého názoru by umístění termické pece mělo být v průmyslovém areálu kde jsou v okolí do 5-ti kilometrů pouze a jenom průmyslové objekty a haly a ne rodinné domy či jakákoliv obydlí i třeba s chovnými zvířaty. A to už nemluvím ani o tom že by v okolí neměla protékat žádná řeka, která se v minulosti vylila z břehů. Kontaminace říčních vod popelem z procesu odlakování, je smrtelné pro faunu a floru tocích na několik generací.
V dalších z čísel našeho časopisu se budeme zamýšlet nad následnou povrchovou úpravou po termickém odlakování a jejím dopadem životní prostředí.



O.Buehnagel
autor:
datum: 13.04.'10




Diskuse na téma: TECHNICKÁ INFORMACE

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |