volyne.info
homepage
neděle,
svátek má Ivo
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

27.05.'09, Strakonický deník, Školy a vzdělávání
počet přístupů: 2012
VOŠ: Studenti mají možnost vyjet na praxe do Anglie
Mezi šest vybraných vyšších odborných škol v Česku, které byly zařazeny do programu Erasmus zaměřující se na odborné vzdělávání studentů v zahraničí, patří i ta Volyňská.

Prvních deset studentů vyjelo letos na tříměsíční pracovních stáž do Velké Británie, Rakouska a Německa. Zaměstnáni byli ve firmách zabývajících se dřevostavbami, což je právě jejich studijní obor. „Opravdu to stálo za to. Jsem rád, že jsem poznal chod v zahraniční firmě. Vidím alespoň rozdíly, které jsou nápadné při srovnání s českými podniky,“ uvedl Robert Hladík, který praxi ve Velké Británii absolvoval.

Díky stážím v zahraničí poznají studenti chod zahraniční firmy, zlepší si jazykové znalosti a dostanou se ke kontaktům pro budoucí kariéru. „A hlavně tady získají kredity, které potřebují ke studiu, za odbornou praxi,“ poznamenal koordinátor projektu Erasmus na volyňské škole Vlastislav Činovský.
Pracovní stáže v zahraničí už škola na příští rok připravila dalším šesti studentům. Dostanou se do firem v Německu, Velké Británii a Slovinsku.
Pro projekt je rozhodující, aby měly vyšší odborné školy vzdělávání na vysokoškolské úrovni. „To nám zajistila spolupráce s vysokou školou ve Zvolenu. U nás je totiž její odloučené pracoviště,“ vysvětlil koordinátor Činovský.

Kromě pracovních projektů se chce Vyšší odborná škola z Volyně v rámci programu Erasmus zapojit také do výměnných pobytů s Vyšší odbornou školou v Mariboru ve Slovinsku. Připravovány jsou na období 2010/ 2011. Využít by je mohli studenti i učitelé. Veškeré náklady spojené s pobytem jsou účastníkům hrazeny z prostředků Evropské unie.

Pracovní stáže volyňské školy
– Prvních deset studentů vyjelo na tříměsíční pracovní stáže, které jim nahrazovaly školní praxi v českých podnicích v letošním školním roce. Absolvovali je ve firmách v Rakousku, Německu a Velké Británii.
– Dalších šest studentů se chystá na pracovní pobyty v následujícím školním roce. Jet by měli do Velké Británie, Německa a Slovinska.
– Škola by se ráda zapojila i do studijního výměnného pobytu učitelů a studentů s Vyšší odbornou školou v Mariboru ve Slovinsku.

Jak se naučit jazyk? Nejlépe se starým Angličanem v parku

Studenti Vyšší odborné školy ve Volyni Tomáš Ryba a Robert Hladík na odbornou praxi do Velké Británie původně vůbec nechtěli. Nevěděli do čeho jdou a báli se, že se nedomluví. Dnes vzpomínají nejen na to, jak se angličtinu učili od starého muže v parku.

„Seděl jsem na lavičce a přisedl si ke mně starší muž. Začal si se mnou povídat. Vysvětlil jsem mu, že jsem cizinec a že na mě musí pomalu, abych mu rozuměl. Dali jsme se do povídání a od té doby se v parku scházeli každé úterý. Byly to docela dobré lekce angličtiny,“ usmívá se při své vzpomínce Robert Hladík.

Na Angličany vzpomínají studenti jako na moc vlídné lidi. „Zaujal mě všechen ten frmol na ulicích, jak se v tom někdo mohl vyznat! Přitom kdykoli jste přišli k přechodu, auta zastavila, aby mohl chodec bez problému přejít,“ vybavuje si Tomáš Ryba.

Díky tříměsíčnímu pobytu ve Velké Británii mohou srovnat nejen místní kulturu, ale i chod dvou podniků, kde byli na praxi.

Byly to dvě firmy zabývající se jejich studijním oborem – dřevostavbami. Jedna z Anglie, se věnuje projekci a výpočtům statiky pro dřevostavby. Druhá, ve Walesu, byla továrna na výrobu dřevěných komponentů pro sestavování dřevěných domů.

„Prošli jsme dílnou i kanceláří, kde jsme pracovali na projektech. Samozřejmě jsme ale dělali jen jednodušší práce,“ zmínil se Robert Hladík.

Rozdíly viděli mladíci hlavně v systémech výroby. U nás se podle nich firmy zabývají poměrně širokou škálou výrobních metod. Ve Velké Británii se věnují většinou nejekonomičtějšímu způsobu.

I v práci byl pro studenty největším strašákem jazyk. „Moc jsme toho nerozuměli. Navíc jsme se museli naučit spoustu odborných slovíček, která se ve výrobě běžně používají,“ popisují. I přesto s nimi byli ale jejich dočasní zaměstnavatelé evidentně spokojeni. „Naznačili, že s nimi do budoucna počítají jako s potencionálními zaměstnanci,“ dodali Tomáš Ryba a Robert Hladík.

Stáže zajišťuje škola přes projekt Erasmus. Ten studentům z prostředků Evropské unie hradí veškeré výdaje, ale postarat se o sebe musejí sami. „Naše škola může naštěstí využít mnoha kontaktů se zahraničními firmami, které jsme získali pořádáním odborných seminářů o dřevostavbách,“ zmínil se ředitel volyňské školy Jiří Homolka.

To je velká přednost. Pracovní pobyty mnohdy skončí na tom, že škola nenajde vhodný podnik, kde by studenta na praxi přijali.
autor: Strakonický deník
datum: 27.05.'09




Diskuse na téma: VOŠ: Studenti mají možnost vyjet na praxe do Anglie

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |