volyne.info
homepage
pondělí,
svátek má Radoslav
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

25.08.'09, Strakonický deník, Co se děje ve městě
počet přístupů: 1824
Volyně chce řemeslnou tržnici
V cizích zemích je prodej potravin ze dvora běžný. V Česku mu zatím stojí v cestě hygienické normy, což se projeví na sortimentu tržnice.

Řemeslná tržnice by měla vzniknout v pivovarských sklepích ve Volyni. Prodávat by se tu měly hlavně řemeslné výrobky lidí z Pošumaví. Podle starostky Lenky Nestřebové by to měla být klasická tržnice. „Ne ta, na kterou se sjedou vietnamští prodejci. Své místo by tam mohli najít nejen místní pěstitelé zeleniny nebo květin, ale i prodejci zeleniny z Moravy, kteří do Volyně pravidelně jezdí,“ řekla. Nejideálnějším prostorem na takový záměr se nakonec ukázaly bývalé nadzemní pivovarské sklepy pod současným volyňským kinosálem. „Máme vypracované studie pro rekonstrukci. Kdysi totiž bylo v plánu vybudovat zde galerii,“ vysvětlila. Dům, ve kterém sklepy jsou, je ale památkově chráněný a tak počítá radnice s průtahy památkářů. „Vybudování tržnice v objektu nebrání. Jde ale o památkově chráněný objekt, a tak je nutno při jeho úpravách postupovat podle památkového zákona i stavebního zákona,“ uvedla za památkovou péči strakonické radnice mluvčí Marie Kotlíková.

Tržnice na Podlesí se musí obejít bez potravin

Zájem prodávat potraviny v plánované volyňské řemeslné tržnici má spolumajitelka ekofarmy v Hoslovicích Terezie Součková.

Nápad s tržnicí se jí zamlouvá. „Turisté, kteří přicházejí do našeho kraje očekávají, že si budou moci zakoupit výrobky, které jsou pro tento region typické. V jiných zemích je běžný prodej ze dvora, u nás něco takového možné není. Ale doufáme, že tržnice bude místem, kde by mohly být naše výrobky k dostání,“ říká Součková. Z výrobků ekofarmy by chtěla na tržnici nabídnout hlavně maso a sýry.

Podle Jiřiny Karasové z místní akční skupiny Lag Strakonicko, která sdružuje obce regionu a s nápadem na tržnici přišla, to ale zatím nebude možné. „Vzhledem k hygienickým předpisům v České republice takto potraviny prodávat nemůžeme. Pouze například výrobky ze dřeva nebo látek a podobně,“ vysvětlila.

Podle mluvčího krajské hygienické stanice Františka Kotrby nelze ale přesně říci, jaké požadavky by musela tržnice splňovat. „Je to různé podle druhu prodávaného zboží, a to přesně neznáme,“ vysvětlil.

Na projekt tržnice by měla Volyně získat potřebné peníze právě přes místní akční skupinu Lag Strakonicko. Té byla pro vznik tržnice inspirací návštěva v Rakousku. „Lidé tam prodávali nejrůznější výrobky, které s místním krajem souvisely. Od řemeslných výrobků třeba až po potraviny,“ dodala Karasová.
Pro tržnici uvažovali volyňští hned o několika místech. V úvahu připadala například proluka mezi knihovnou a lékárnou ve Volyni nebo hospodářská budova nacházející se za obecním úřadem. „Nakonec jsme ale od těchto variant odstoupili. Proluka není zcela v našem majetku a takzvaná stodola je poměrně daleko od centra města,“ poznamenala starostka Lenka Nestřebová.

Pro trhy byly nakonec jako nejvhodnější zvoleny prostory v bývalých sklepích pod kinosálem.

Nejprve je tu ale zapotřebí udělat několik nutných úprav. Například zpevnit hliněnou podlahu, vybudovat topení a nechat udělat dvoje vrata, která by celý prostor prosvětlovala. V současné době chce město žádat o dotace na zprovoznění tržnice. Nápad se zalíbil turistům. „Je hezké, když si můžete z dovolené přivézt nějakou vzpomínku. Kromě pohlednic jsme zatím nic typicky z Volyně nebo okolí nesehnali,“ říká Renata Šmídová, která přijela s rodinou na dovolenou na Šumavu z Liberce.

Ale u některých volyňských prodejců otevření tržnice příznivou odezvu nemá. „Nejsem z toho právě nadšená, že by tu byla měla taková tržnice být. Bude mi to brát už takhle mizerné kšefty,“ poznamenala jedna z obchodnic na náměstí.

Pokud půjde vše bez problémů, mohlo by se začít s budováním tržnice už na jaře. Úpravy prostor by měly přijít na asi dva miliony korun.
autor: Strakonický deník
datum: 25.08.'09




Diskuse na téma: Volyně chce řemeslnou tržnici

počet příspěvků v diskusi: 2 (poslední v 11:01 15.09.'09)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |