volyne.info
homepage
úterý,
svátek má Josef
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

12.11.'10, Zdeněk Polanský, Glosy a komentáře, Co vás pálí
počet přístupů: 3346
První zastupitelstvo - předjednaný happy end
Ve středu večer se ve volyňském kině promítala americká romantika se šťastným koncem. Tak vypadalo ustavující jednání zastupitelstva z pohledu koaličních stran, které vše předjednaly a jenom si držely palce, aby to dobře dopadlo. A protože se výsledek už od začátku jevil jako daný, mohla být celkem v klidu i opozice, pro níž mělo toto romantické promítání komediální nádech.
Zasedání vedla nejstarší zvolená zastupitelka paní Božena Jankovcová, do jejíchž rukou skládali ostatní zastupitelé slib. Při své nepochybně nejlepší vůli jí toto ritualizované představení navíc symbolicky konané v kině, přerůstalo přes hlavu, někdy měla tak plný mikrofon práce, že zapomínala hlasovat a dokonce se zapomínala i hlasování zdržet.

Celému sálu plném občanů se překvapením až zatajil dech, když paní předsedající gratulovala starostovi ke zvolení a předávala mu slovo, ač se teprve odhlasoval způsob volby městských orgánů.

Přes odpor opozičních zastupitelů z Volyně v dolyně a KDU-ČSL nakonec vyhrála volba tajná. Dříve se pro veřejnou nebo aklamační volbu vyjádřili i zástupci vítězné ČSSD, ale co naplat, koaliční dohoda je koaliční dohoda a hlasuje se tedy jako jeden muž.

Zprvu to však vypadalo, že jako jeden muž odmítá hlasovat jediná žena v koalici, Marie Náhlíková, ale při svém počátečním souhlasu s veřejnou volbou zvednutou ruku využila k upravení svých kadeří a nakonec se vyslovila proti. Nový starosta Václav Valhoda z ČSSD měl drtivou podporu 14 hlasů, když si vysloužil důvěru koaličních i opozičních zastupitelů. Ne tak už nový místostarosta Martin Červený z TOP 09 a koaliční kandidáti na radní, kteří byli na volebních lískách křížkováni pouze svými koalujícími souputníky. Vůbec se neujala myšlenka opozice, že by měl v radě zasedat Radek Chalupa, celkový vítěz voleb a tradiční nosič hlasů svým stranickým špičkám.

Pro nezasvěceného pozorovatele bylo největším překvapením, že společné slovo našli zástupci KSČM a TOP 09. Jdou tak spolu dva voličské segmenty, které jsou ve své podstatě natolik protichůdné, že jejich političtí zástupci žijí z existence těch druhých, z jejich negace a z vzájemného boje. Ale jak to bývá, před volbami se vedou řeči o zápasu stran, po volbách se zas diskutuje o apolitických opravách chodníků a silnic.

Nad bukolickým souzněním TOP 09 a KSČM visí mnoho otazníků, zatímco je samo v křížové palbě ideologií. Diskursivní míjení se ale nakonec nekoná, a platí heslo: jsme přeci kamarádi, máme společné zájmy a jdeme do toho spolu.

Je jasné, že minimálně jedna strana, pokud ne obě, selhala. Okresní vedení TOP 09 hrozí vyloučením místních členů ze své strany. Ti si z toho ale těžkou hlavu nedělají, vždyť na zasedání ani nikdo z místních příznivců TOP 09 proti jejímu angažmá nevystoupil, nikdo se nebouřil.

Kandidátka svůj úkol splnila a pana Červeného posadila do křesla místostarosty. A jak se on konkrétně vypořádal s otázkou krajského manažera TOP 09, že pokud chtěli koalici s tak velkou podporou, měli možnost zapojit místo komunistů strany, které nakonec zůstaly v opozici?

Ony totiž: „mají zcela zásadně odlišný názor na stěžejní otázky města (přeložka I/4, územní plán apod.), tudíž spolupráce není možná. Pravicová ODS se 2 zástupci v zastupitelstvu je ve Volyni nejednotná a tudíž pro koalici nepoužitelná.“ Úsměvné na tom je, že v otázce uspořádání nějakého druhu plebiscitu, který by rozhodl o přeložce I/4 našla Volyně v dolyně pochopení s Červeného současným partnerem ČSSD.

V mnoha ohledech měli společnou řeč i v územním plánování. Těmi zásadně odlišnými názory na stěžejní otázky města je ve skutečnosti to, že je Volyně v dolyně otevřená veřejnosti a pokud by se tam dostala, chtěla být ve vedení města zvědavá a zvídavá.

Ale o co větší by měl být problém strany TOP 09 vést město s KSČM než je problém komunistů, kteří zasedají v radě s neoliberální pravicí? Copak je to jejím voličům jedno? Naši reprezentanti komunistů jenom dokazují to, že se stali konzervativní a stabilizující silou, která přijde a zahlasuje, když je potřeba, revoluční prapory schovány.

Místo vysvětlení jsme stále unavováni argumentem, že „komunální politika na malém městě je o lidech a ne o stranách.“ Toto tvrzení snese všechno. A snad také právě proto se do rady s velkou podporou deseti hlasů dostal například Jan Paterna, který už v minulosti ukázal, že to s Volyní opravdu myslí „dobře“ (viz velmi vkusná diskotéka v jedinečné empírové synagoze).

Hlasovalo se podle koaličního plánu, dokonce i nad jeho rámec. Ukázalo se totiž, že s koalicí často hlasovala i paní Jankovcová, ač den před jednáním horovala za sjednocený krok opozice. Nad situací v místní organizaci ODS se lze též pozastavit. Od předvolební diskuse Na Nové, kde její zástupci působili vcelku nejistě, přes přednášku doc. Zvěřiny, která byla plná chlapácky šovinistických výlevů na téma sex, gender, smradlaví přistěhovalci a střet civilizací, to vyvrcholilo na prvním zasedání zastupitelstva. Obě straničky se asi příliš nemusí, když jediný hlas proti zvolení Evy Piherové do čela finančního výboru zvedla její stranická kolegyně, paní Jankovcová.

Na daleké většině zastupitelů byla vidět nejlepší vůle nedělat problémy a co nejdříve se přiblížit poslednímu bodu programu. Na těch nových, i na těch starých. Přejme těm, se kterými se před volbami moc nepočítalo, aby se nenechali manipulovat starými harcovníky. Vždyť má zastupitelstvo 15 hlasů, které jsou si rovny. Je potřeba, aby byl slyšet názor všech, a pokud možno názor stranicky nerecyklovaný. Nechť tedy zastupitelé mluví nahlas. (A to ještě než se všechno opět v klidu a tichosti „předjedná“.)

Autor je členem sdružení Volyně v dolyně

Redakční poznámka: Jako už několikrát v minulosti připomínáme, že stránky volyne.info jsou otevřeny všem názorům (tedy kromě rasismu a podpory jiných hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka). Stačí jen napsat na volyneinfo@gmail.com. Jsme tu pro vás...
autor: Zdeněk Polanský
datum: 12.11.'10




Diskuse na téma: První zastupitelstvo - předjednaný happy end

počet příspěvků v diskusi: 15 (poslední v 23:16 26.11.'10)
| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |