volyne.info
homepage
čtvrtek,
svátek má Soňa
nastavit jako výchozí
info:
Novinky
Co se děje ve městě
Glosy a komentáře
Historie
Instituce
Kultura
Oficiální informace
Povodně
Radnice
Rodáci ve světě
Školy a vzdělávání
Sport
Stránky firem
Turistické informace
volby
Zájmové spolky

online:1
xxxxx
Už jste byli v kavárně?
Ano
Ne
Ona tu nějaká je?
Výsledky
Version 2.02





Internetový prodej automobilových výfuků – www.eshop-vyfuky.cz

Butik Radost - dámské oblečení, móda a dárky online – www.i-radost.cz
 

21.05.'04, Stará Blažková, Rodáci ve světě
počet přístupů: 4128
Stará Blažková on the road - Salvator Dalí a Figueres
Máme tu rok 2004, který španělská vláda vyhlásila jako rok Salvadora Dalího(dále SD), navíc duben, kdy by mu bylo přesně 100 let, tak proč si „neskočit“ do muzea, jež je mu zasvěceno.



Figueres navíc leží na místě, které přímo pobízí aspoň k jednodennímu výletu. Je to totiž druhé město (za La Jonquerou) směrem od francouzských hranic 25 km k Barceloně, popřípadě turistickým střediskům jako Lloret de Mar, Costa Brava, Margret de Mar a jiné šílené cíle povalujících se špekáčků.

Velikostí bych Figueres přirovnal asi tak k Táboru, takže je na španělské poměry poměrně malé, zato je poměrně lidnaté a to hlavně díky turistům, zejména francouzským a španělským. Těch je tam vždycky dost a to v kterémkoli ročním období, jak jsem mohl zjistit. A protože je jich tu dost a přijeli hlavně kvůli Dalímu, tak tu pěkně kvete jeho „kult“. Je to prostě město Dalího, ať už tam návštěvník zavítá teď, v době slavností, nebo za 3 roky, nebo jindy, odevšad na něj bude z výloh zírat nějaká „Daliovina“.

Hlavním magnetem je muzeum, v kterém si může každý za 9 euro, nebo studenti za 6,50, prohlédnout jak originální obrazy, tak kompozice a náčrtky, nebo opravdu nezaměnitelné sochy a monumenty. V muzeu jsou vystavována pouze jeho díla a to celoročně, krom některých svátků a pondělků.

Budova muzea je z 19.století, ale po likvidaci, ne zcela šetrné, na konci šp. občanské války, se jí ujal SD a kompletně ji zrekonstruoval k obrazu svému, což je na první pohled vidět. Jeho „vejcová architektura“ trošku napovídá, že se uvnitř skrývá něco neobyčejného. Je to nejobsáhlejší sbírka suerralismu na světě.

V této třípatrové budově je celkem 22 místností tématicky rozlišených, dvě nádvoří a dva obchody. Místnosti 1-18 jsou vyloženě obrazové. Naopak místnosti 19-22 (theatre-museum) jsou už spíše progresivně řemeslnicky vyhlížející (dle slov průvodce).

Obrazů je velké množství a chce-li si je člověk aspoň spěšně prohlédnout, tak mu to 2 hodiny zabere určitě. Místnosti se vyznačují originální výzdobou(jak jinak u SD), kde nechybí tradiční prvky jeho tvorby v podobě holí, slonů s dlouhýma nohama, Gali, nebo třeba téma ukřižování. Jsou zde k vidění i jeho sedačky v podobě rtů. Někoho zaujme místnost s dalokohledem, někoho nádvoří se sprchovacím autem, nebo místnost č. 21, kde je úplná tma, pouze na protější straně od vchodu je osvětlen obraz v podobě rozevřené knihy. Takže pokud se sem nahrne dostatečný počet lidí, tak se vždycky schyluje k pořádný taškařici a je poměrně veselo. A to asi SD chtěl. V místnosti č.4 si Salvador vyloženě „ujel“ na Gale, ale popisovat se to nedá, kdo neviděl, neuvěří :). Pro ty, jež neví, byla Gala jeho celoživotní družkou. A vůbec doporučuji jeho vlastní životopis. V místnosti č.19 se může návštěvník pomodlit u Dalího oltáře, ale zarytí křesťané tady asi moc pochopení mít nebudou. Pětka je naproti tomu plná sexuálních výjevů.

Svou výzdobu tu mají i chodby spojující poschodí a nádvoří. Řekl bych, že je toho zde znatelně víc, než před pěti lety, kdy jsem muzeum navštívil poprvé.

Třebaže je v každé místnosti mnoho umění, největší požitek mi přinesla místnost mezi čísly 6 a 7. Ať si kdo chce, co chce říká, tam na mě padla taková vlna blaha, že se tomu nevyrovnají ani tři taková muzea.

Kdo se dodatečně pokochá, tak si to nasměřuje k východu, kde se na něj pěkně usmívají 2 obchody se suvenýry a tahají z dychtivců eura za všeljaké trička, hrnečky, tužky, bloky, sešity, vlaječky, ale naštěstí také za obrazy a knížky vztahující se k tématu.

O celém muzeu by se dalo napsat určitě mnohem víc, stejně tak o každé místnosti, o Figueres a jeho dalších dvou muzeích, o nedalekém pozdějším bydlišti SD Port Lligat, ale pořád by to byl jen popis, nejlepší je to vidět.

Salvador Dalí byl dozajista pošuk, ale narozdíl od jiných pošuků o tom věděl a využil toho tak, jak přesně chtěl, což je tady vidět opravdu na každém kroku. Doporučuji i zarytým odpůrcům.
autor: Stará Blažková
datum: 21.05.'04




Diskuse na téma: Stará Blažková on the road - Salvator Dalí a Figueres

| diskuse | | další články autora |
| |






RE: Hajzlové [Petr A.]
Hajzlové [Pavel Asztaloš]
Vymazání níže uvedeného článku [Vlastislav Asztaloš]
GRs6AvZ4li [IqrqVh2O]








www.volyne.info | design b4u | rs ZVD | hosting gigaweb | kontakt | reklama | redakce | spolupráce | RSS | © 2002 - 2011 b4u web !ndustry |
| kopírování a komerční využívání obsahu je dovoleno pouze se svolením autora |